Dalalist

Dalalist

Listen är den sista detaljen som gör rummet komplett. Den fogar samman tak, golv och väggar till en fungerande helhet. Ibland är den bästa listen den du inte ser, den som smälter in och lyfter fram rummets övriga egenskaper. Ibland är den bästa listen den dramatiska, den som tar för sig och sätter tonen på hela rummet. Du avgör alltid vilken list som passar dig bäst.

Välj mellan klassiska och moderna profiler

Äldre miljöer har ofta ett stort inslag av list. Förr användes böljande listprofiler som en markering för rikedom och god smak, då fick de ta stor plats vid fönster, dörrar, golv och tak. I dagens moderna interiör arbetar man istället för att skapa stora enhetliga och släta ytor. Här fungerar strama och stiliska lister som självklara fogar mellan rummets alla delar. Både den grandiosa och den diskreta listen ställer sina krav. Att tillverka dem är ett känsligt hantverk. Därför är det med stolthet som vi presenterar vårt stora utbud av olika listprofiler. Dina golvlister, list, lister, Sockel / Foder & MDF hittar du hos oss i Stockholm, Göteborg & Malmö och hela Sverige.

Vi utför ett gediget hantverk från grunden

På Dalalist tillverkar vi våra egna listprofiler från grunden. Vi ritar och slipar de stål som sedan används i hyveln för att forma de kvalitetslister som blivit vårt signum. Arbetet sker för hand och kräver både kunskap och erfarenhet. Det är också våra medarbetares höga kompetens och engagemang som gör att det idag bara är fantasin som sätter gränserna för vilka lister vi kan tillverka.

De bästa listverken kommer från de bästa träden

Vi handlar in råvaror från hela Sverige, samtidigt står Dalarnas djupa skogar för stommen i vår tillverkning. Här växer träden inte för fort och inte för långsamt, utan i precis rätt takt. Efter ungefär hundra år är de starka, motståndskraftiga och redo för avverkning. Från de träd som fälls väljer vi sedan ut de bästa sidbrädorna för att tillverka våra lister. Samma noggranna process gäller för de listverk i ädelträ som bär vår signatur.

Med moderna och kostnadseffektiva metoder producerar vi en klassisk produkt

Vi har utvecklat hela vår produktion för att vara så flexibel och kundanpassad som möjligt. Idag skräddarsyr vi våra leveranser efter kundens behov. Det gäller alltifrån profiler till paketering och leveransföljd. Något som gör det enkelt att använda våra lister och minskar arbetet på plats. Vi har total kontroll över hela produktionsflödet och kan därför garantera att de lister som lämnar vår anläggning håller högsta kvalitet. För att minimera miljöpåverkan är vår ytbehandling dessutom vattenbaserad och utförs i valfri lasyr eller NCS-kulör.

Med tanke på list och sockel

Redan innan du inreder väggar med tapet och färg så bör du tänka med list på det där med lister. Hemmets golvlister får stor betydelse för hur det upplevs. Det är ganska vanligt att lämna listerna till sist och det är faktiskt ett misstag. När du vet från start hur du vill att rummet ska se ut så kan du se till att byggmaterialen matchas på rätt sätt. Då slipper du improvisera i slutet och det blir ett riktigt snyggt och hållbart resultat.

Lister av olika slag

I ett rum så kan det behövas list till olika platser. Det är inte bara golvlister som gör att det blir vackert. Längsmed taket så kan du också sätta in taklister. De ramar med golvlisterna in väggen så att den nästan framstår som ett konstverk!

Materialen kan vara olika. Det är mycket vanligt att inreda med lister av kvistren furu. Den kan vara helt obehandlad eller målad för att matcha väggarna på ett bra sätt. Det går också att få list i ek, björk eller kanske MDF som är ett mycket flexibelt material.

Använd sockel mellan vägg och golv

En populär typ av golvlist är den som kallas för sockel. En sockel kommer att se till att skarven mellan golvet och väggen döljs. Skarven behöver inte se ful ut för att man väljer den här typen av list. Men det blir för det mesta snyggare med socklar som kan vara släta, breda, smala och ibland profilerade för mer effekt.

Rama in fönster och dörrar med foder

Profilerade foder är vackra men det är klart att du även kan använda släta varianter. Du ska också tänka på hur foder monteras. Det går till exempel att få lite vackrare inramning av fönster då du väljer bitar med dekor till hörnen. Diskutera detta med den som ska ta hand om inredning av golv och väggar för att få rätt känsla. Det här är också något som får betydelse för hur dina dörrar kommer att te sig.

Fördelarna med MDF-lister

MDF är ett populärt material för sin flexibilitet. Med MDF-lister så går det att böja listen utan att den spricker eller går av. Det går att använda den här typen av list för många olika platser i rummet. Den är vanlig som golvlist men kan också förekomma i tak och vid fönster.

Ett hållbart val

Tänk på att lister kan utsättas för en hel del slitage. När du väljer list till hemmet så ska det alltid vara med tanke på hållbarhet i kombination med estetik. Listen bör alltid passa väl ihop med färg och material i rummet. Det är också därför som det är så viktigt att tänka på denna detalj från start. Det kan ju vara så att du måste beställa listerna tillsammans med golv för att få precis samma färg och form.

När du får hjälpen av proffs på golv, lister och socklar så kan du förvänta dig en helhet. Då kan du också ställa krav om hur det till sist kommer att se ut. Du kan också se fram emot lång hållbarhet och kvalitet som ökar trivseln i hemmet.

 
Standardlister
Taklister
Allmogelister
Bröst- och fönsterbänklister
Övriga profiler
Smyg och fogbrädor